Postură onorantă pentru componentul echipei de baschet CSM BBA Petrolul Ploieşti, David Raşoga, cel care a fost prezent, ieri, la sediul Ministerului Educaţiei, acolo unde s-a semnat un protocol de colaborare între Agenţia Naţională pentru Sport şi Ministerul Educaţiei pentru implementarea Programului Naţional „Campion în Şcoală”!
Tânărul nostru baschetbalist a fost invitat alături de David Fometescu ca urmare a medaliei de aur obţinute în 2023 la baschet „3×3” cu prilejul Gimnazadei ISF de la Rio de Janeiro şi a făcut parte dintr-o delegaţie sportivă condusă de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, în care s-au mai regăsit nume mari precum cele ale Andreei Răducan (campioană olimpică la gimnastică artistică), Alinei Dumitru (campioană olimpică la judo), Constantinei Diţă (campioană olimpică la atletism) sau Lăcrămioarei Perijoc (campioană europeană la box). Din partea Federaţiei Române de Baschet au fost prezenţi managerul general Cătălin Burlacu şi antrenorul federal Claudiu Fometescu.
„Prin acest protocol dorim să aducem marii campioni ai sportului românesc mai aproape de elevi și de cadrele didactice, pentru a inspira și pentru a motiva generațiile tinere să adopte un stil de viață sănătos și activ. Acești ambasadori ai sportului vor inspira elevii prin exemplul lor de dăruire, disciplină și curaj, demonstrând că succesul vine din respectul pentru reguli și din munca susținută. Prin acest program ne dorim să creștem gradul de participare a elevilor la activitățile sportive, să dezvoltăm spiritul de echipă și să cultivăm o mentalitate de învingător, nu doar pe terenul de sport, ci și în viața de zi cu zi”, a spus Ligia Deca, Ministrul Educației.
„Acest parteneriat între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport este o dovadă clară că, atunci când lucrăm împreună, putem obține rezultate extraordinare. Astăzi plantăm semințele unei generații mai puternice și mai unite, pentru că sportul nu înseamnă doar medalii și recorduri. Înseamnă valori corecte, ambiție, perseverență, respect, fair-play. Educația fizică și sportul nu sunt doar materii școlare, ci instrumente esențiale pentru dezvoltarea integrală a copilului, iar prin exemplul marilor campioni, ne dorim să le arătăm tinerilor că sportul îi poate ajuta să devină oameni mai buni”, a declarat Elisabeta Lipă, Președintele Agenției Naționale pentru Sport.
Conform siteului oficial al Agenţiei Naţionale pentru Sport, obiectivele protocolului sunt următoarele:
Programul urmărește creșterea gradului de participare activă și sistematică a elevilor la activități sportive și promovarea sportului ca mijloc de îmbunătățire a stării de sănătate și a condiției fizice și psihice. Printre obiectivele sale se numără:
Creșterea interesului elevilor pentru activitățile sportive curriculare și extracurriculare.
Interacțiunea directă cu sportivi cu rezultate remarcabile, ca sursă de exemple pozitive.
Stimularea organizării de activități sportive și competiții școlare la nivel local, județean și național.
Promovarea sportului ca stil de viață sănătos și ca alternativă pozitivă la comportamentele nocive din societatea modernă, precum sedentarismul, consumul de alcool și droguri, infracționalitatea juvenilă.
Stimularea dezvoltării sporturilor tradiționale/specifice din fiecare județ.
Descoperirea și îndrumarea copiilor și tinerilor talentați către sportul de performanță, în cadrul cluburilor sportive.
Protocolul prevede implicarea unui număr de minimum 47 de campioni ai sportului românesc, retrași din activitatea sportivă, care vor participa în mod activ la activitățile programului, în calitate de „ambasadori ai sportului școlar”. Aceștia vor fi implicați în următoarele activități: lecții de educație fizică și sport, ore de consiliere și orientare, precum și competiții sportive școlare în județele și sectoarele unde au fost desemnați, inspirând elevii și cadrele didactice prin propriul exemplu.
Foto: https://sport.gov.ro.