Cel mai longeviv jucător străin din istoria baschetului ploieştean a ultimului deceniu se întoarce în oraşul în care a cunoscut afirmarea pe plan intern şi internaţional. Darius Hargrove (34 ani, poziţia 2-3), fost component al multiplei campioane CSU Asesoft Ploieşti, între 2006-2010 şi, respectiv, 2011-2012, a semnat un contract valabil pe un sezon cu echipa Clubului Sportiv Municipal, care îşi definitivează, astfel, garnitura jucătorilor străini pentru stagiunea viitoare.
După un an competiţional 2005-2006 de excepţie, ca „senior” al Universităţii Virginia Union, în care a fost votat cel mai bun baschetbalist american la nivel de colegiu de către NABC (Asociaţia Naţională a Antrenorilor de Bashcet din Statele Unite), Darius Hargrove sosea, în urmă cu fix 10 ani, în curtea campioanei CSU Asesoft Ploieşti. Nu venea, însă, singur, ci „la pachet” cu mult mai experimentatul Reggie Elliott, pentru a forma primul duo american din istoria baschetului ploieştean şi pentru a încânta, prin execuţii spectaculoase, publicul din Sala Sporturilor Olimpia, obişnuit, până atunci, cu armata de jucători sârbi care scria „file de poveste”, în 2005, în FIBA Europe Cup.
S-a întors în State după doar 6 luni!
Un jucător extrem de talentat şi abil, dar, în acelaşi timp, şi destul de capricios, Darius Hargrove a reuşit să se integreze perfect în angrenajul gândit, la acea vreme, de Mladen Jojic, şi să facă unele meciuri de excepţie în FIBA EuroChallenge, cu JDA Dijon sau Estudiantes Madrid. La finalul turului de campionat, Hargrove se întorcea în Statele Unite pentru a fi alături de soţia sa care urma să-i dăruiască o fetiţă şi „uita”, efectiv, să mai revină la Ploieşti pentru a doua jumătatea a sezonului, oficialii campioanei CSU Asesoft apelând, de urgenţă, la „veteranul” Aleksandar Avlijas pentru înlocuirea sa.
A impresionat în ULEB Cup
La finalul sezonului 2006-2007, fără Hargrove pe teren, CSU Asesoft Ploieşti reuşea să cucerească al patrulea titlu consecutiv din istorie şi accepta provocarea numită ULEB Cup, actuala EuroCup, după un „wild-card” primit din partea forului european. Cu Hargrove – revenit la Ploieşti doar pentru meciurile din Europa, sub comanda regretatului Vladimir Arnautovic, CSU Asesoft Ploieşti reuşea o campanie de excepţie, cu 4 victorii la debutul în competiţie, fiind la un pas de o calificare istorică în „Last 32”, pe care avea să o obţină, în cele din urmă, 7 ani mai târziu. Jucătorul american evolua în acel sezon în toate cele 10 partide din faza grupelor, având medii de 9.1 puncte şi 1.6 recuperări, cu un procentaj de 53% – 2p şi 73% la linia de libere.
Campion în 2009 şi 2010
După două sezoane petrecute …. „pe bucăţi” la Ploieşti, pentru Darius Hargrove sosise momentul maturizării şi al confirmării în Liga Naţională. Staff-ul campioanei ploieştene i-a oferit un contract pe două sezoane, în 2008, exact în anul în care Cătălin Burlacu revenea la Ploieşti, după două experienţe mai mult decât reuşite la BC Kalev (Estonia) şi Air Avellino (Italia). Într-o generaţie care mustea de talent şi personalitate, cu Arvydas Cepulis, Mike Jones, Carl Krauser sau Dwayne Curtis, Hargrove se afirma printre liderii la puncte ai formaţiei ploieştene, fiind decisiv în revirimentul campionilor în seria semifinală de poveste cu CSU Sibiu, în 2009, dar şi un an mai târziu, când încheia finala cu U-BT Cluj Napoca, 4-0 la general, cu medii de 25 de puncte pe întâlnire.
A trecut prin Cipru, Suedia, Belgia şi Germania
În 2010, Darius Hargrove părăsea Ploieştiul „pe cai mari”, cu două titluri de campion la activ, dar şi o Cupă a României, dând curs ofertei venite din Cipru, de la AEL Limassol. Nu s-a acomodat, însă, pe „Insula Afroditei”, aşa că a semnat în Suedia, pentru Jamtland, o echipă de mijlocul clasamentului la care americanul a evoluat, cu medii de 20 de puncte pe meci, până aproape de finalul sezonului 2010-2011. Avea să joace, ulterior, în play-off-ul campionatului belgian, pentru Verviers-Pepinster, iar, din vara lui 2011, se muta în liga a II-a germană, la BC Mitteldeutscher, o echipă obişnuită, în ultimii ani, să facă naveta între primele două divizii.
Din 2011, doar în România!
Aventura germană avea să se încheie pentru Hargrove după doar 4 luni din momentul sosirii la Weissenfels, într-un moment în care echipa ataca podiumul, la finalul turului, în eşalonul secund, americanul simţind nevoia de a-şi da un „restart” în cariera şi de a îmbrăţişa, din nou, rolul de lider. În noiembrie 2011, Ploieştiul îl aştepta cu braţele deschise, revenirea la CSU Asesoft găsindu-l pe Hargrove alături de cunoştinţele sale mai vechi, Cătălin Burlacu, Levente Szijarto, Mike Jones sau Arvydas Cepulis, sub comanda aceluiaşi „uriaş” antrenor sârb, Vladimir Arnautovic. Americanul îşi lua rolul în primire şi, după o jumătate perfectă de sezon, se încununa din nou campion, dar avea să o părăsească pe CSU Asesoft în decembrie 2012, la jumătatea aventurii în EuroChallenge. Peste doar câteva luni, „D.” semna pentru rivala U-BT Cluj Napoca, unde avea să petreacă două sezoane şi jumătate, după care, de la începutul acestui an, alegea Bănia şi experienţa la SCM U Craiova, alături de acelaşi Cătălin Burlacu, americanul terminând sezonul cu cifre excelente: 18 puncte, 4.8 recuperări, 2.6 pase decisive şi 1.5 intercepţii.
La momentul actual, Darius Hargrove se află în faţa celui de-al 9-lea sezon în România şi promite, la fel ca în anii precedenţi, să încânte publicul din „Olimpia” şi nu numai prin talentul, mobilitatea şi eleganţa aruncărilor sale, dar şi prin experienţa pe care a acumulat-o de-a lungul frumoasei sale cariere. Tânărul şi rebelul Darius, din 2006, s-a transormat, peste ani, în liderul şi versatilul Hargrove, un jucător pe care, din luna septembrie, fanii ploieşteni vor avea ocazia să-l vadă din nou la lucru în oraşul campionilor, în tricoul Clubului Sportiv Municipal.
Welcome back, D. Hargrove!
Foto FIBA Europe: Mirela Oprea
Leave a Reply