Petre Apostol – CSM Ploieşti.ro
De trei ani, antrenorul Gheorghe Puia – unul dintre foştii jucători de renume din Prahova – se ocupă de grupa de băieţi din cadrul secţiei de handbal de la CSM Ploieşti. Acesta a început de la cea mai mică grupă de vârstă, iar în cei trei ani de activitate a creat un centru important la nivel naţional în handbalul masculin de juniori.
În acest an, în care a avut şi un ajutor de bază, în persoana antrenorului Bogdan Gherman, micuţii handbalişti juniori de la CSM Ploieşti au continuat seria medaliilor câştigate, avansând chiar o treaptă. Clubul ploieştean a avut înscrise două echipe în Campionatele Naţionale de juniori, fiind prezent la juniori IV şi la minihandbal.
La minihandbal, CSM Ploieşti a câştigat medaliile de bronz, pentru a doua oară la rând la această categorie de vârstă, cu ocazia turneului final disputat la Mediaş, la începutul lunii iunie.
La juniori IV, elevii antrenorilor Gheorghe Puia şi Bogdan Gherman au obţinut cea mai importantă performanţă de până acum din istoria clubului la nivelul juniorilor, câştigând medaliile de argint, la turneul final disputat la Reşiţa, la mijlocul lunii iunie.
Astfel, CSM Ploieşti a continuat seria medaliilor câştigate la turneele finale ale juniorilor. Despre performanţele realizate cu secţia clubului ploieştean în ultimii trei ani, antrenorul Gheorghe Puia a declarat: „Ceea ce am învăţat eu ca sportiv am încercat să le transmit şi copiilor. Am început de jos, de la selecţia în şcoli, de mici. Nu a fost deloc uşor, trebuie să fii foarte atent la fiecare copil în parte, să te apropii de ei, să vezi dacă se pot descurca şi care este locul fiecăruia în echipă. Contează foarte mult modul în care îl înveţi pe un copil, deoarece mai târziu nu se mai poate corecta maniera de joc deprinsă la acest nivel”.
De asemenea, antrenorul ploieştean a mai vorbit şi despre aşteptările avute la începutul acestui an competiţional: „Dacă la minihandbal puteam spera cu şanse reale la medalii, la juniori IV a venit surpriza cea mai mare. Nu ne aşteptam ca echipa să se descurce atât de bine, mai ales că am avut o serie grea la turneul final şi ne-am aflat şi la un moment de cumpănă, după remiza cu Tg. Jiu şi înfrângerea cu Vaslui. Ne trebuia victorie cu echipa din Făgăraş, iar băieţii s-au mobilizat exemplar, câştigând clar acel meci, după care, motivaţi de calificarea în grupele principale, i-au învins şi pe cei din Bistriţa, cotaţi favoriţi, şi pe cei din Bacău, după care am învins pe CSŞ 2 Baia Mare, calificându-ne în finala mare. În ultimul act, în prima repriză am încercat să ne menţinem aproape de LPS Vaslui, am reuşit, dar nu puteam mai mult, astfel că le-am oferit tuturor componenţilor lotului şansa de a câştiga o experienţă la acest nivel, gândindu-ne în perspectivă”.
Ar fi de menţionat că tehnicienii ploieşteni au depus o contestaţie, la finalul jocului, considerând că echipa moldoveană ar fi folosit un handbalist mai mare de vârstă, dar aceasta nu a primit, deocamdată, niciun răspuns oficial din partea forului naţional.
Revenind la sezonul juniorilor ploieşteni, antrenorul Gheorghe Puia a dorit să atragă atenţia asupra faptului îngrijorător al lipsei sălilor de sport în oraş: „Lipsa sălilor ne pune mari probleme, mai ales că sunt foarte mulţi copii care îşi doresc să urmeze acest sport. Iar copiii au nevoie de sute de ore de antrenament pentru a deprinde corect modalităţile de prindere-pasare şi aruncare la poartă. Însă, timpul nu le permite, mai ales în perioada şcolii. Spre dezamăgirea noastră, nici măcar în perioada vacanţelor şcolare, terenurile de sport nu pot fi folosite. Din fericire pentru noi, în condiţiile actuale, ne-am înţeles în aşa fel încât să putem realiza antrenamente şi în weekend, chiar dacă prin eforturile realizate şi de părinţi, cărora le mulţumesc că au înţeles situaţia şi că ne-au sprijinit total. Iar rezultatele se văd, deoarece am început deja să culegem roadele muncii noastre de până acum”.
Un fapt inedit la echipele ploieştene de juniori l-a reprezentat talia sportivilor, în unele jocuri evoluând cu handbalişti cu mult mai mari, nu doar la înălţime, ci şi la vârstă. „Până acum, nu a contat regula cu talia la jucători şi este posibil ca aceasta chiar să fie eliminată în viitorul apropiat. Oricum, noi mergem pe principiul să avem jucători de vârstă mai mici de vârstă. Spre exemplu, la echipa de juniori IV au evoluat titulari trei copii care au jucat şi la minihandbal. Multor persoane nu le venea să creadă că jucătorii noştri puteau bloca sportivi mult mai mari de talie, dar şi de vârstă”, a mai spus tehnicianul ploieştean.
Cu privire la sezonul viitor, când vor avea echipă şi la juniori III, antrenorul Gheorghe Puia a mai adăugat: „La juniori III vom încerca, anul viitor, să-i obişnuim pe copii cu acest nivel. Nu ne facem planuri mari, dar vom merge cât de departe este posibil. Oricum, sunt foarte mulţumit de performanţele obţinute în sezonul trecut. Îmi face mare plăcere că am ales acest drum, de a porni de jos în cariera de antrenor, iar dacă din ceea ce avem acum în lot măcar un copil sau doi vor ajunge la cel mai înalt nivel, atunci pot să mă declar fericit”.
Lotul echipei de juniori IV: Oprea Fabian, Mitrică David, Mihail Ion, Pleşa Marian, Mereu Flaviu, Moldoveanu Eric, Ilie Alexandru, Herghelegiu Gabriel, Anghelescu Andrei, Luca Radu, Gheorghe Cristian, Iorga Mihai, Ghiţă Alexandru şi Niculaie Bogdan.
Lotul echipei de minihandbal: Dragoş Cătălin Stan, Denis Andrei Ştefan, Sebastian Davidoiu, Eric Moldoveanu, Bogdan Niculaie, Alexandru Ilie, Mihai Sârbu, Luca Cojan, Alex Constantinescu, George Ştefan Manea, Mihai Fabian Matei, Sebastian Mihai Panţâru, Mihnea Matache, Mihai Stănescu, David Andrei Ştefan şi Darius Oprea.
Leave a Reply